11.10.2023 | Artikkelit ja blogit
Hyvä paha AI
Vaihtoehtoisia skenaarioita on useita. AI tehostaa tapojamme tehdä töitä ennen näkemättömällä tavalla. AI tulee ja vie meidän kaikkien työt. AI tuhoaa yhteiskuntamme.
Olen viimeisen kahden kuukauden aikana käynyt useammassa AI-aiheisessa seminaarissa, kuunnellut useita tekoälyyn liittyviä podcasteja, osallistunut koulutuksiin ja käynyt useita keskusteluja aiheesta. Tuntuu siltä, että vain yksi asia on varmaa. Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen on tullut täysin uuteen vaiheeseen ja ChatGPT on sen disruption ilmentymä. Nopeimmin ikinä levinnyt uuden työkalun käyttöönotto on jo nyt mullistanut työmaailmamme. Aluksi se vaikutti vain viattomalta uudelta sovellukselta, jonka kanssa on hauska leikkiä.
Kaiken mullistava ChatGPT
ChatGPT lanseerattiin marraskuussa 2022. Vain vajaa vuosi sitten. Siinä ajassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa on kehitetty ennennäkemätön määrä sovelluksia, jotka ovat yhdistettävissä ChatGPT:n ja samaan aikaan muut toimijat ovat tuoneet kilpaa keinoälyllä tuotettuja ominaisuuksia omiin alustoihinsa ja sovelluksiin. Microsoft Copilot tuo marraskuussa AI:n lähemmäksi ja entistä helpommin saavutettavaksi kaikkeen asiantuntijatyön tekemiseen. Lähes kaikki käyttämämme markkinoinnin työkalusovellukset ja alustat ovat tuoneet tai ilmoittaneet tuovansa tekoälyn osaksi sovelluksen käyttöä. USA:ssa isot yritykset kouluttavat henkilöstöänsä vauhdilla käyttämään tekoälyä osana jokapäiväistä työtä.
Sääntely lisääntyy
Mitä tehdään Euroopassa? Meillä isojen yritysten ensimmäisiä reaktioita AI:hin oli kieltää sen käyttö työlaitteilla. Euroopan Unioni loi puolessa vuodessa eurooppalaisen sääntelykehyksen ehdotuksen, jonka tavoitteena on tehdä EU:sta maailmanluokan tekoälyn keskus ja varmistaa, että tekoäly on ihmiskeskeistä ja luotettavaa. EU:n mukaan tällainen tavoite johtaa eurooppalaiseen lähestymistapaan huippuosaamiseen ja luottamukseen konkreettisten sääntöjen ja toimien avulla.
Onko AI:n käyttö eettistä?
On varmasti erinomainen asia, että puhumme tässä hetkessä myös tekoälyn tuomista vaaroista, tietoturvasta, etiikasta ja säätelystä. Pahimmillaan tekoälyä hyödynnetään rikolliseen toimintaan. Sen avulla kaapataan taiteilijoiden, muusikoiden ja kirjailijoiden teoksia, ilman, että niiden tekijä ja luoja saa lantin lanttia. Tekoäly disruptoi ja muuttaa maailmaa ympärillämme niin nopeasti, että lainsäädännön ja regulaation on lähes mahdotonta pysyä perässä. Keskustelua siitä, mikä on eettisesti oikein ja hyväksyttävää tarvitaan.
Vain muutos on varmaa
Mutta samalla meidän pitää olla rohkeita, innovatiivisia ja uskaliaita. Futuristi Amy Webb sanoi tämän vuoden Nordic Business Forumissa, että ensimmäistä kertaa elämässään hän on tilanteen edessä, jossa häneltä kysytään, mihin suuntaan jokin asia kehittyy, eikä hänellä ole vastausta. ”On liian aikaista ennustaa ja on liian monia skenaarioita, mihin tämä voi johtaa.” Varmaa on, että AI muuttaa internetin sellaisena kuin me sen olemme oppineet tuntemaan.
Rohkeutta ja pelisääntöjä
Tässä hetkessä, kun maailmantalouden käyrät ovat alaspäin ja tulevaisuus näyttää ankealta monesta mittarista katsottuna, eikä vähiten ilmaston lämpenemisen suhteen, meidän täytyy olla uteliaita, testata ja kokeilla, löytää uusia tehokkaampia ja kestävämpiä tapoja käyttää AI:ta niin, että poistamme tylsiä, aikaa vieviä ja turhia työvaiheita ja käytämme kaiken luovan, empaattisen, tuntevan ja ainutlaatuisen aivokapasiteettimme keksiäksemme uusia tapoja tehdä töitä. Koska varmaa on, että niin tekevät kaikki muutkin, ja ne yritykset, jotka jäävät paikoilleen, eivät ole kohta enää olemassa.
Rohkeuden lisäksi tarvitaan toki pelisääntöjä, koulutusta ja paljon puhetta ja alan asiantuntijoita, jotka johdattavat meitä rohkeasti kohti uutta maailmaa. Ja kukapa tietää, ehkä AI auttaa meitä myös historiamme toistaiseksi suurimman uhan elin ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.
Kysyin ChatGPT:ltä miten se kiteyttäisi artikkelini sisällön ytimekkäästi. Tässä vastaus, jonka luomiseen meni arviolta 15 sekuntia.
”Artikkeli ”Hyvä paha AI” tutkii keinoälyn nopeaa leviämistä ja sen vaikutuksia työelämään sekä yhteiskuntaan, erityisesti huomioiden ChatGTP:n kaltaiset disruptiiviset teknologiat. Tekoälyn mahdollisuuksia ja uhkia kartoittaen kirjoitus nostaa esiin merkittäviä näkökulmia AI:n etiikasta, sääntelystä, tuottavuudesta ja innovaatiosta sekä pohtii, kuinka voimme navigoida uudessa AI-muokkaamassa ympäristössä rohkeasti ja eettisesti. Siinä korostetaan myös Euroopan roolia tekoälystrategian kehittämisessä ja tarvetta tasapainottaa teknologian hyödyntäminen sen mahdollisesti tuomien riskien ja haasteiden kanssa.”
Ps. Tämän artikkelin kuvat on tehty keinoälyn avustuksella tekstikomennolla eli promptilla.
Ota yhteyttä
Kirjoittaja on Virnex Groupin markkinoinnin liiketoimintajohtaja ja CMO.